Těsto:
600g hladké mouky
2 lžíce cukr písek
1 1/2 lžíce sušeného droždí
350ml vlažné vody
1 polévková lžíce sušeného mléka
1/2 polévkové lžíce soli
+ 250g másla
na potření:
1 vejce
1 polévková lžíce mléka
Kdo má pekárnu, nebo robot s hnětačem - využijte,
jinak těsto zpracovávejte ručně, ale jde to těžší a třeba hníst alespoň
15 minut. Hotové těsto musí být tuhé a pružné. Musí být elastické,
vyzkoušíte to tak, že ho trochu natáhnete. Když se objeví v cestě
trhlina, musíte hníst dál. Takto připravené těsto třeba dát vykynout asi
dvě hodiny zakryté utěrkou. Mezitím na papír položte kostku másla,
přeložte druhým papírem a vytvarujte válečkem čtverec asi 20x20 cm.
Dejte ho pořádně vychladit a ztuhnout.
odpočatá těsto rozválíme na pomoučeném pracovní ploše do tvaru čtverce
30x30 cm. Položíme na něj šikmo ztuhlého kostku másla, vybalenou z
papíru.
Okraje těsta přeložíme do tvaru dopisní obálky a přitiskneme k sobě.
Těsto vyválíme do tvaru obdélníku,a potom ho odspodu a svrchu na třikrát přeložíme.
Přeložíme ještě na polovinu a dáme do mikrotenového sáčku na hodinu do lednice.Těsto po hodině vyjmeme a rozválíme znovu do tvaru obdelníku.
Přeložíme na třikrát a dáme do sáčku znovu vychladit.Toto zopakujeme ještě dvakrát vždy po hodině.
Těsto rychle kyne takže bylo by dobré si ho zatíži v lednici/třeba deska a na to mléko/
Těsto vyjmeme z lednice rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme do tvaru dlouhého úzkého obdélníků.
Pak nakrájíme na trojúhelníky.
A začneme zamotávat croissanty od širší strany do úzké.
Poklademe na plech a necháme ještě hodinu kynout.
Vajíčko rozšleháme s mlékem a tím potřeme croissanty.
Pečeme ve vyhřaté troubě na 180 cca 15 minut.
Inspirace -Tana
http://bonvivani.sk/recepty/ranajkove-croissanty
Žádné komentáře:
Okomentovat