Friday, 27 September 2013

Vánočka/Mazanec


Suroviny:
270ml vody
1 lžíce sušeného mléka (pokud nemáme sušené mléko, dáme místo vody a sušeného mléka / 150 ml mléka a 100 ml vody)
70 g rozpuštěné Hery
2 žloutky
1 vanilkový cukr
2 lžičky citronové šťávy
1 lžička citronové kůry
4 lžíce cukru
špetka soli
580 g hladké mouky
35 g čerstvého droždí
před koncem hnětení přidáme hrst rozinek
 Se všech surovin vypracujeme klasické kynuté těsto.Já použila pekárnu.
Vykynuté těsto propracujeme na pomoučněné ploše (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), vytvoříme 2 vánočky dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout cca 40 minut. Pomašlujeme vejcem, posypeme plátky mandlí a dáme péct do vyhřáté trouby.
Asi po 15 minutách pečení znovu pomašlujeme vejcem, mandle pak na mazanci drží jako přilepené.
Droždí je tam víc, těsto je sladké a mastné.

Tento recept patří mézi mé oblíbené peču z něj i velikonoční mazance jsou moc dobré.

No comments:

Post a Comment